Dari Seni Ke Lensa DSLRDSLR ( Digital Single-Lens Reflex ) kamera merupakan kemera digital yang menggunakan sistem mekanikal cermin dan penumpuan cahaya lurus dari kanta lensa ke paparan optik kemera. Kebolehan kamera ini mampu menangkap imej gambar pada skala pixel yang besar, penataan fokus cahaya yang efektif dan keunikan pemprosessan gambar yang totally awesome. Kamera DSLR terbahagi kepada tiga tahap untuk pengguna.


ENTRY- Asas permulaan bagi  mengasah skill mengambil gambar kamera dslr. Fixture dan setting mode pada tahap ini simple dan user-friendlypenggunaannya.

PROFESSIONAL- Jenis ini pula semi expert kamera, dimana penambahan fixture pada camera ditingkatkan dari jenis kamera sebelumnya.

EXPERT- Highest end outfield or indoor dslr kamera dengan fixture yang lebih kompleks dan detail focus gambar yang totally superb detail.

Keupayaan kamera dslr ini menghasilkan gambar dengan detail yang baik serta effect unik menjadi kegemaran photographer. Fenomena atau zaman menggunakan lensa pada suatu ketika dahulu telah kembali semula. Kini ia menjadi trend dimana setiap daripada kita mahu memilikinya. Teringat saya akan kerja pengeditan gambar totally menggunakan software seperti Photoshop dalam menghasilkan gambar. Well sekarang totally changed and it step further beyond focus gambar yang kita kehendaki. Wahhhh saya tidak mahu terlepas memiliki kamera dslr ini dan cuba cipta seni yang trademarknya dari hasil kerja saya.

p/s : ermm nak try dulu Nikon DSLR soon...

Scroll To Top